Otvorena fabrika kod Zvornika Voćar-promet: 4.000 staklenki na sat

Bez autora
Aug 15 2013

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, i Zoran Stevanović, načelnik Zvornika, jučer su u zvorničkom naselju Glumina presijecanjem vrpce svečano otvorili fabriku za preradu voća i povrća Voćar-promet, u kojoj će posao dobiti trideset ljudi. Izgradnja fabrike je velikim dijelom finansirana turskom kreditnom linijom, a kompletan projekt je realizovan sa partnerom Marinada iz Hrvatske, koja se nalazi u sastavu Eurovoća. Ovo je jedna od najvećih investicija u ovom periodu. Radi se o pogonu koji će biti u mogućnosti da preradi 6.000 tona voća i povrća. Trenutno je puštena jedna linija koja radi kiseli program. Još će se raditi linija za topli program, slatki program...

Otvorena fabrika kod Zvornika Voćar-promet: 4.000 staklenki na satBakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, i Zoran Stevanović, načelnik Zvornika, jučer su u zvorničkom naselju Glumina presijecanjem vrpce svečano otvorili fabriku za preradu voća i povrća Voćar-promet, u kojoj će posao dobiti trideset ljudi.

Izgradnja fabrike je velikim dijelom finansirana turskom kreditnom linijom, a kompletan projekt je realizovan sa partnerom Marinada iz Hrvatske, koja se nalazi u sastavu Eurovoća.

Okosnica razvoja

- Ovo je jedna od najvećih investicija u ovom periodu. Radi se o pogonu koji će biti u mogućnosti da preradi 6.000 tona voća i povrća. Trenutno je puštena jedna linija koja radi kiseli program. Još će se raditi linija za topli program, slatki program... I to je u obavezi našeg partnera. Mi sad trenutno imamo kapacitet 4.000 staklenki na sat i to se trenutno proizvodi, kazao je Fahrudin Delibajrić, jedan od vlasnika Voćar-prometa, dodajući da kompletna investicija iznosi pet miliona maraka.

On je naglasio da se prije dvije godine javila ideja o pokretanju fabrike, te da tada niko nije vjerovao da se ona može napraviti u ovom povratničkom naselju.

- Ja sam vjerovao suprotno. Danas je došao dan kada je sve to u funkciji. Ova tvornica bi mogla biti okosnica razvoja poljoprivrede u ovom dijelu BiH, kazao je Delibajrić.

S druge strane, Željko Jurkin, direktor grupe Eurovoće, kazao je da sa Zemljoradničkom zadrugom Voćar, koja je u vlasništvu Delibajrića, ima saradnju posljednjih pet-šest godina. Saradnja je počela kupovinom sirovine na ovom području, koja je potom prerađivana u tvornici u Orahovici.

- Kako je Hrvatska ušla u novi carinski režim, a pokriva tržište BiH i bivše Jugoslavije, da bi bili konkurentni, mi smo morali razmišljati o proizvodnji u BiH. Razmišljalo se o ulaganju u vlastiti pogon ili revitalizaciju nekog pogona koji je postojao. Međutim, onda smo shvatili da ovdje imamo kvalitetnog partnera i da on ima dobru volju i da dugoročno možemo napraviti dobar posao, kazao je Jurkin.

Izetbegović je u svom obraćanju kazao da je otvaranje fabrike upravo ono što treba Bosni i Hercegovini, lokalnim i povratničkim zajednicama, jer naša zemlja uvozi polovinu hrane koju konzumiraju naši građani.

- U isto vrijeme, imamo isto toliko - 50 posto neiskorištenog poljoprivrednog zemljišta, perfektnog, prvorazrednog zemljišta. Imamo povratnike koji nemaju posla, a posjeduju takvu zemlju. Ovo je kombinacija u kojoj svi dobijaju i država i lokalna zajednica i povratnici i uposlenici i budžeti se pune..., kazao je Izetbegović.

Hrabrost pojedinca

On ja naglasio da kada u realizaciji nekog projekta imate markantnog pojedinca koji ima viziju i hrabrost, onda svi priskoče u pomoć. Takav je slučaj i sa Delibajrićem, kojem su, prema riječima Izetbegovića, pomogli skoro svi nivoi vlasti.

- Ja sam za gospodina Delibajrića čuo prije deset godina. Kažu, ima čovjek koji u Podrinju radi ono što bi trebala da radi država. Hrabri povratnik, besplatno daje sadnice, preuzima sve ono što oni uspiju da proizvedu, plasira... Zbog toga, prije dvije godine sam ga pozvao u Predsjedništvo i došlo je do realizacije ovog projekta, kazao je Izetbegović, dodajući da danas kada se ulazi u Zvornik iz bilo kojeg pravca, ili prolazi kroz Bratunac, Miliće, Kalesiju, mogu se vidjeti investicije koje su pomognute turskom kreditnom linijom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik